Menu

Home

Leiderschap

Project management

Quality management

Marketing management

Financieel management

Management boeken

Managementbegrippen

MANAGEMENTHELP

Uw snelle hulp bij management onderwerpen.

Deze site wil informeren over management onderwerpen. Heeft u een goede suggestie, mailt u dan naar informatie@managementhelp.nl

Project management

De manager heeft voortdurend te maken met lopende projecten. Er bestaan daarom veel methoden om projecten effectief aan te pakken. De belangrijkste projectmanagement begrippen op een rij gezet.

PRINCE2 (Projects in Controlled Environments)

PRINCE is de bekendste projectmanagementmethode. De methode komt uit het Verenigd Koninkrijk. In 1996/1997 is PRINCE2 uitgebracht. De methode is procesgeoriënteerd en maakt gebruik van een gedefinieerde processtructuur. Belangrijk is dat er een voortdurende zakelijke rechtvaardiging moet zijn tijdens het project die getoetst wordt door een Business Case. PRINCE2 onderscheidt de volgende processen:


Verder werkt PRINCE 2 met aantal componenten die tijdens het project gebruikt worden:

PMBoK (Project Management Body of Knowledge)

PMBoK is een projectmanagement methode uit de USA gebaseerd op best practices.
Het is een proces-based methode en definieert 42 processen die in 5 procesgroepen vallen en in 9 kennisgebieden. De procesgroepen zijn: initieren, plannen, uitvoeren, monitoren en afsluiten. De 9 kennisgebieden zijn:

Projectmatig Creëren (PMC)

PMC is in Nederland ontwikkeld en heeft een andere invalshoek dan PRINCE2 en PMBoK. Het is voornamelijk gebaseerd op de menselijke aspecten van het werken in een project. Commitment van mensen staat hierbij centraal. Er wordt gezocht naar de relatie tussen het project en het belang van elke betrokkene. Er wordt hierbij aandacht besteed aan 4 domeinen:


Succesvolle projecten kenmerken zich door het in de juiste verhouding inzetten van vier krachten:

Certificering

Zowel Projectmanagementprocessen als project management professionals kunnen kunnen gecertificeerd worden. Een voorbeeld van het certificeren van processen is ISO 9001. Het voordeel ervan is meer uniformiteit in processen en procedures. Ook professionals kunnen zich certificeren. Bijvoorbeeld voor PRINCE2 (Foundation of Practitionar) via PMI (Project Management Institute) en IPMA. De IPMA certificerings bestaat uit vier niveaus: van IPMA Level D voor de beginnende projectmanager tot IPMA Level A voor de ervaren programmamanager die verantwoordelijk is voor de complete projectenportefeuille van een grote organisatie.

Projectmanagement begrippen

Naast bekende projectmanagementmethoden en certificeringen zijn er vele begrippen die direct of indirect met projectmanagement te maken hebben. Een aantal bekende begrippen:
- Business case
- Capaciteitsmanagement
- Deming Circle
- ROI
- MoSCoW
- NEN
- ISO
- Programmamanagement
- SMART
- Scopecreep
- Parkinson's Law

Kijk op Managementbegrippen voor meer informatie.